Чия собственост са наследените земеделски земи и гори от единия съпруг? Л.Д.,

...
Чия собственост са наследените земеделски земи и гори от единия съпруг?
Л.Д.,
Коментари Харесай

Ако съпруг наследи земи, те са негова лична собственост

Чия благосъстоятелност са наследените земеделски земи и гори от единия брачен партньор?

Л.Д., София

 

Вещните права, добити преди брака, както и добитите по време на брака по завещание и по подаяние, принадлежат на брачна половинка, който ги е придобил. Това е записано в член 22 от настоящия Семеен кодекс (СК). Разпоредбата има за цел да укаже кое имущество законът счита за персонално имущество на брачен партньор в другояче приет режим на съпружеска имуществена общественост.

Общото предписание е, че всичко добито в границите на брака е част от СИО. Но законът прави няколко изключения. Едното са добитите по завещание и подаяние. За лични са избрани и вещните права, добити от единия брачен партньор, когато заемодател е насочил осъществяване за персонален дълг на другия брачен партньор по реда на Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общественост. Лични са и движимите движимости, добити от единия брачен партньор по време на брака, които му служат за нормално персонално прилагане, за практикуване на специалност или на поминък. Лични са и вещните права, добити от брачен партньор - едноличен търговец, по време на брака за практикуване на комерсиалната му активност и включени в неговото дружество.

Иначе казано, наследените аграрни земи и гори се подчиняват на разпоредбите за персоналното имущество, което е на брачна половинка правоприемник. 

По правило СК дефинира, че съпрузите имат равни права върху общото имущество. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с каузи, който би получил при преустановяване на имуществената общественост. И управлението на общо имущество може да прави всеки от съпрузите, само че разпореждането с него се прави взаимно от двамата съпрузи.

Семеен кодекс разпорежда и че разпореждането с вещно право върху обща недвижима движимост, осъществено от единия брачен партньор, е оспоримо. Другият брачен партньор може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен период от узнаването, само че не по-късно от три години от осъществяването му. При предписание с вещно право върху обща движима движимост посредством възмездна договорка, осъществено от единия брачен партньор без присъединяване на другия, третото лице придобива правото, в случай че не е знаело или съгласно събитията не е могло да знае, че липсва единодушие на другия брачен партньор. 

Когато става дума за персонално имущество обаче, правилото е друго, без значение че става дума за брак и за режим на съпружеска имуществена общественост. Според член 25 от Семеен кодекс всеки от съпрузите може да подписа договорка на предписание с персоналното си имущество с трети лица и с другия брачен партньор. Това значи, че той може да подари, продаде, размени добити по завещание аграрни земи или гори, на своя глава другия брачен партньор. 

Нещо повече - СК разрешава даже промяна, превръщане на персонално имущество, още веднъж в персонално. Така съгласно член 23 от Семеен кодекс персонални са вещните права, добити по време на брака напълно с персонално имущество. Например, в случай че брачен партньор купи парцел с пари от завещание или подаяние, или пък от двете дружно, тогава парцелът ще е единствено негова благосъстоятелност. И при вероятно преустановяване на съпружеската имуществена общественост, примерно заради бракоразвод, този парцел ще остане единствено благосъстоятелност на този брачен партньор. Когато вещните права са добити частично с персонално имущество, тогава персонално владеене на брачна половинка е съответна част от добитото, в случай че тази част е незначителна.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР